Räntor och avgifter

Som ovan nämnts är det bra att jämföra olika långivare eftersom alla har olika räntesatser. Vissa låneinstitut kan ha dolda avgifter som man inte är beredd på. Att läsa ordentligt på vad som gäller är viktigt så att man inte betalar mer än vad som egentligen är nödvändigt. Det viktigaste är dock att veta att när man lånar pengar kommer det alltid tillkomma ränta. Det finns ingen långivare som lånar ut pengar utan att ta ränta. Det som skiljer är endast hur mycket ränta de olika långivarna tar.

Privat lån
Ett privat lån innebär att lånet inte är relaterat till något specifikt som till exempel bolån eller billån. Om man vill ansöka om ett privat lån kan det innebära att man vill köpa något som man inte har råd med, det kan vara exempelvis en resa. Privata lån brukar generellt ha högra räntesatser, men precis som med andra lån är det viktigt att ta reda på vad som gäller för respektive långivare. Oavsett om man ansöker om ett privat lån, ett billån eller ett bolån kan det vara värt att redan innan kolla upp hur det står till med ens kreditvärdighet.

Lån utan kreditkontroll
Det finns vissa långivare som kan bevilja lån utan att ta en så kallad kreditkontroll. Dessa långivare har dock oftast högre ränta och andra villkor. De erbjuder heller inga större lån och det är därför dessa låneinstitut inte är optimala om man till exempel vill ansöka om ett huslån. Däremot är det en bra kortsiktig lösning om man vill ha ett lån snabbt, men inte har en jättehög kreditvärdighet. De lånebelopp som erbjuds är allt mellan 1000 kronor upp till 50.000 kronor. Liksom de andra lånen skiljer räntesatsen beroende på vilket belopp man vill låna. En annan sak man kan tänka på om man ska ansöka om ett lån är att man kan ha en medlåntagare, då ökar också chanserna att man får lånet beviljat.