Ansöka om lån

Ibland kan man behöva låna pengar till vissa saker. Det kan vara bland annat till huslån, billån eller ett privatlån. Då måste man ansöka om ett lån och avvakta tills det blir beviljat. Att ansöka om ett lån behöver nödvändigtvis inte betyda att man blir beviljad det, utan långivaren kollar ofta kreditvärdigheten samt vad man har för inkomst. Beroende på långivare kan det dröja innan man får ett svar, men många långivare brukar ge besked relativt snabbt.

Viktigt att jämföra låneinstitut
Eftersom alla låneinstitut kräver olika räntesatser så är det alltid en fördel att jämföra olika lån med varandra och se vad låneinstituten har för villkor, samt räntor och avgifter. Om man ska ansöka om ett huslån exempelvis kan det bli jättedyrt om man har en hög räntesats. För huslån ligger räntesatserna generellt mellan 1-5 procent och det skiljer alltså mellan de olika låneinstituten. Det som också kan avgöra är kreditvärdigheten, respektive inkomsten. Många långivare gör individuella bedömningar och tar ett beslut om ett lån kan beviljas därefter eller inte. De kontrollerar hur ens historik ser ut. Om man har tidigare skulder eller betalningsanmärkningar.

Att ansöka om billån
Precis som med huslån eller ett privat lån gäller samma för ett billån. Långivaren ser över kreditvärdigheten och vad man har för inkomst och därefter kan de fatta ett beslut om de kommer bevilja lånet eller inte. Förutom kreditvärdigheten har storleken på lånet också en betydelse för om det ska bli beviljat eller inte. Ju mer man vill låna, desto större inkomst måste man ha för att chansen att få det beviljat ska öka. Det är alltså inte bara inkomst och historiken som spelar in utan även hur stort lån man vill ta.